top of page
Henderina Mantel

Vermoeidheid bij chronische ziekte: wat kun je doen? | GAPS dieet


Bij chronische ziekten moet je lichaam harder werken dan bij gezonde mensen, om twee redenen:


1. Je lichaam is constant bezig je ziekte op te lossen. Je lichaam is geprogrammeerd om je zo goed mogelijk, zo lang mogelijk in leven te houden. Vaak zet het daarvoor ontsteking in. Ontsteking is namelijk een herstelprogramma om zieke cellen af te breken en nieuwe cellen te bouwen. Voor die nieuwe cellen heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig.

2. Het ontgiften van de afbraakproducten van de medicatie die je neemt. Normaal heeft je lichaam genoeg aan het afvoeren van de normale gif- en afvalstoffen. Medicatie is een extra belasting. Vaak vraagt dat extra vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen.

Je lichaam de juiste steun geven voor het werk dat het doet

Door je lichaam anders te voeden, met meer voeding met een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, lukt het vaak om meer energie te krijgen.


Gek genoeg zijn juist groenten en fruit niet de beste bronnen voor die voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld vlees, eieren en rauwmelkse lactose-arme zure volle zuivel wel. Dr. Natasha Campbell-McBride legt in haar blauwe GAPS boek uitgebreid uit hoe dat zit.


Lange termijn gevolgen van een passend voedingspatroon

Als bonus verdwijnen na langere tijd vaak ook allerlei vage klachten. Denk aan bultjes en andere huidklachten, periodes met spier en gewrichtspijn, etc.

En als het helemaal mee zit, gaat je ziekte langdurig in remissie!


Dr. Natasha legt in haar boek uit hoe veel chronische ziekten ontstaan en hoe je zelf met behulp van voeding de ontwikkeling kunt vertragen, stopzetten en soms zelfs schade kunt herstellen.





282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page